Har du overvejet at søge job i et start-up?

Matias

Har du overvejet at søge job i et start-up?
Er du dimittend eller har du gået ledig en længere periode? Så frygt ej! Danmark vækster, og der derfor efterspørgsel på arbejdskraft. Finans.dk kan således berette om et stigende antal jobopslag, hvor der i 2018 var 14.000 flere opslåede stillingsopslag end i 2017. På trods af den positive udvikling har flere dog oplevet, at det kan være svært at få hul igennem. Det kan der være flere årsager til – konkurrencen er hård og netværket spiller en afgørende rolle. Derfor sidder der også mange talentfulde og dygtige mennesker derude og kæmper med jobsøgningen.

 

En stor del af væksten i Danmark kommer fra eksporterende virksomheder, der fortsat leverer resultater og erobrer nye markeder ude i den store verden. Danmark lever i høj grad af at eksportere sin viden og knowhow, og er således afhængig af samhandel med andre markeder. En anden del kommer fra start-ups, der udvikler sig til små og mellemstore virksomheder, som til stadighed vokser frem, grundet de relativt gode iværksættervilkår, vi har i Danmark. Netop start-ups går lidt under radaren for mange i jobsøgningen. Og dem har vi mange af i Danmark – og de har brug for folk!

 

Der er både fordele og ulemper ved at være ansat i et start-up. Ofte er arbejdsopgaverne ikke definerede på forhånd og du kan selv være med til at præge din hverdag i den retning, som du ønsker. Netop uvisheden kan godt gøre nogen lidt berøringsangst i forhold til start-ups, specielt når de spæde første skridt skal tages. Der kræves meget og man honoreres måske ikke derefter. Til gengæld får du måske mulighed for i højere grad at bruge dine uddannelsesmæssige kompetencer og skabe din egen rolle i et start-up. Der følger også et ansvar med, for i en start-up virksomhed er man få medarbejdere og derfor afhængig af hver og én, når der skal skabes vækst.

 

En anden årsag er, at det ikke altid er til finde opslåede stillinger til start-ups i diverse jobsøgningsportaler. Kun cirka 20% af alle stillinger i Danmark bliver slået op som et stillingsopslag på de store jobdatabaser. Ofte ser man, at start-ups, små- og mellemstore virksomheder ikke laver jobopslag på f.eks. Jobindex. Men det betyder også, at man som jobsøgende faktisk har mange muligheder, som man ikke blot kan se, når man laver research på nettet. Årsagen er meget simpel. Enhver krone bliver sparret, og der trækkes tit på netværk og netværks netværk. I start-ups vendes hver en sten, og derfor er der typisk flere opgaver end kapital og ressourcer. Det betyder også, at der er brug for dig derude!

 

Er du agil i din måde at arbejde på?

Hvis du godt kan lide, at din arbejdsdag aldrig er den samme, at der er meget fart på og at du selv kan være med til at tage beslutninger og bestemme, så er et start-up måske noget for dig. Specielt hvis du er nyuddannet, tiltrækkes af iværksætteri, eller er i en situation hvor løn overtrumfes af værdifuld erfaring, udviklingsmuligheder og ansvar. Opgaveporteføljen spænder vidt og bredt, og du vil derfor stifte bekendtskab med mange forskellige opgaver, herunder opgaver som ikke før er blevet udført af nogen i regi af den konkrete start-up. Ganske enkelt fordi det hele er så nyt! Man kan lære utroligt meget i et start-up, fordi man betræder så mange områder og lynhurtigt kan finde ud af, om man har evner indenfor et givent område.

Hvis du bliver ansat i et start-up, er sandsynligheden for, at du kommer med på rejsen tidligt meget stor. Det betyder også, at du har mulighed for hurtigt at blive forfremmet, når virksomheden kommer til at vækste. Du kan derved hurtigere rykke op i hierarkiet end, hvis du er i en stor virksomhed, hvor processerne typisk er mere langsommelige.

 

Det bedste jeg har gjort for min karriere

Mads, vores egen Founder, er et godt eksempel på en ung nyuddannet, som tog chancen i en start-up virksomhed. Mads begyndte i 2016 i Too Good To Go, som på daværende tidspunkt havde ganske få ansatte og ganske få brugere.

Mads startede som Account Manager og hans primære opgaver var, at ’signe’ forretninger til at være med på Too Good To Go’s app. Lynhurtigt blev han forfremmet og skulle lige pludselig være med til at bygge hans eget salgsteam i Danmark og fik meget frie tøjler her.

”Jeg var på daværende tidspunkt 20 år og havde aldrig haft erfaring med at ansætte før. Jeg blev kastet direkte ud i det og lærte det lynhurtigt. I dag ville jeg aldrig have været foruden min oplevelse i Too Good To Go. Alt det jeg lærte i løbet af de to år, hvor jeg var der, er uundværligt for mig i dag. Jeg har lært mere på de to år end resten af mit liv sammenlagt”.

 

Mads var ligeledes med til at stifte kontakt og lukke en aftale med Coop, som er én af nordens største supermarkedskæder. En mulighed som man aldrig ville have fået i en stor etableret virksomhed, med mange erfarne og veluddannede sælgere. Hvis du ikke har overvejet det før, så synes vi, at du skal overveje det nu. Det er aldrig for sent at ’joine’ et start-up. Du kan f.eks. kigge på https://statum.dk/, som har specialiseret sig i at rekruttere til scale-ups.

Happy hunting! 😎

 

CVhelpr-teamet